Olympic Plaza

Idag hamnade vi vid ett ställe som heter Calgary Olympic Plaza, det är en park där medaljcermonierna höll till under OS. Det var vackert där och just nu höll dom på att ordna upp en ishockeyplan där det är gratis att åka skridskor på vintern. Trevligt :) 

Runt omkring platsen fanns även resultattavlor. Om ni har bra syn kan ni se att svergie kom trea i ishockey! 
 
Lånade en bild från google, där ser ni ishockeyplanen och staden i bakgrunden. 
 
Bjuder också på två bilder på Johans nya vinterjacka... med mig som modell. 
 
Han kommer vara snyggast i backen i vinter! 
 
 
 
 
 
 

Lägenheten!

Det lite tråkiga sovrummet som inte innehåller så mycket färg. Jag ville egentligen ha sänglakan med mycket färg men det fick bli det billigaste som Ikea hade... Vi har en stor garderob med skjutdörrar. Mycket bra :) 
 
Den lilla hallen som leder in till badrummet och sovrummet. För att hänga upp ljuslyktan skruvade jag upp en hyllkonsoll (typ 20kr på Ikea) och hängde lyktan under :) 
 
Vardagsrummet. Soffan heter Kivik och är väldigt populär. Den var helt slut i alla färger men kom in dagen då vi köpte den. Tur! 
 
Vi har stora fönster i vardagsrummet, det är fint, man kan också dra fram ett draperi som man kan ändra vinkel på för att släppa in olika mycket ljus. Det gillar jag! 
 
Utsikten. Vårt hus är ett likadant som det huset som är i mitten av bilden. Mellan husen finns en gård med pool och tennisbana :) 
 
Bild på Kök, toa, hall och Johans datahörna kommer sen! Hare bra! 
 
 

Snön Föll

Idag har första snön kommit. Det var så kul för att Lisa, som vi bor hos, har sagt hela tiden vi varit här att efter Halloween då kommer snön, vänta tills efter Halloween...! Igårkväll var det halloween och imorse när vi vaknade så snöade det för fullt! Härligt!
 
Johan arbetade sin andra arbetsdag idag och jag tog bussen och tåget själv till Ikea för att köpa ribbotten till sängen som vi hade glömt. När man inte har bil är det en bit att gå från busshållsplatsen till Ikea och i blötsnö som piskar en i ansiktet var det inte allt för kul. När jag handlat klart och skulle gå tillbaka till bussen hade jag ganska tungt att bära (kanske bara 15kg men för mig är det tungt!) och i från iphonen så spelades peter jöbacks jullåt "snön föll". Vilken timing!
 
Jag väntar på bussen. Som tur är har jag min fina Norröna-jacka och fryser inte :)
 

Äntligen på plats!
 

Senaste dagarna

Idag har Johan börjat jobba. Han beskriver allting som fantastiskt! Dom har ett  lager där arbetarna får låna helt splitternya varor gratis! Tex slalom skidor, big mountain skidor eller en splitboard m.m! :) Inte illa! 
 
I torsdags var vi som sagt på Ikea, jag har aldrig någonsin handlat så mycket, vi stog vid kassan med två fulla kundvagnar och tre stycken "lagervagnar". Ingen valde att så bakom oss i kön... Idag medans johan var på jobbet har jag skruvat och trixat! Nu är alla möbler uppe och det ser jättefint ut :) Saknas bara något att ha på väggarna. Bilder kommer snart.
Vi handlade över 100 artiklar och glömde bara en, men en viktig en. Vi glömde ribb-botten till sängen, vi kan alltså inte sova i sängen än. Jag trodde det följde med.
 
 
Vår plats i kön på Ikea ;)
 
 
I fredags åkte vi till Nordamerikas största skid- och snowboardrea! Vi stog i kö i en timme för att få komma in, och när vi väl var inne så var det inte så mycket att hurra för. Dom hade mycket saker, både begagnat och nytt till bra priser. Vi har ju dock redan snowboard och slalomskidor så vi behövde inte köpa något :P
 
 
Rean var inne i en ishall och det var väldigt kallt där inne! Specielt om fötterna.
 
 
 
Alla kartonger ihopvikta och en liten sneakpeek av hallen ;) Det mesta i Kanada tycker vi känns som fuskbygge. Det ser väldigt fint ut men när man känner på det så är det ingen kvalité. Tex så går det inte att öppna dörren om man har en dörrmatta... därav ligger den på sidan. Ni ska få höra om vår toalettdörr senare, då förstår ni vad vi menar :) Ha det bra!
 
 
 
 

Onsdagsfirande

I Onsdags var vi och åt på en fin italiensk restaurang. Den hade fått bäst betyg av restaurangerna i Calgary på Tripadvisor. Vi hade tänkt oss en stor vanlig fin restaurang, men när vi kom dit så såg utsidan ut precis som ett vanligt litet hus. Det var inte alls många platser och det kändes väldigt hemtrevligt. Maten var väldigt god, vi tog båda pasta och det var stora portioner för inte alls mycket pengar! Vi firade för att Johan hade fått jobbet :) 
 
Johan får 25% rabatt på allting i butiken, och det får jag med! Jag får ett eget kort för att jag är sambo med Johan. Inte för att jag kommer använda det speciellt mycket... Men ändå! :) 

Pjuh!

Idag har vi handlat ett helt boende på Ikea! Hinner inte skriva mer nu :) hörs imorgon! 


Mountain Equipment Co-op

Här i Calgary finns en jättefin butik, ungefär som Utebutiken i Umeå fast mycket större! Dom har allt! Vi var där förra veckan och då hade dom björn-utbildning. Jag satt och lyssnade på hur man skulle göra om man var turist och ville se en björn eller vad man skulle göra om man var och vandrade i bergen och inte ville se en björn. Mycket intressant. Jag vågade dock inte berätta om mammas dramatiska möte med hästhagsbjörnen. Han hade nog tyckt att hon gjorde helt fel som försökte cykla ifrån den... 
 
 
Medan jag lyssnade på björn-undervisningen så lämnade Johan in sitt CV och... på lördag börjar Johan jobba i deras lager!! Fatta coolt! Han får också 25% rabatt på allt dom har i butiken! Sen ska dom lära upp han att vara säljare också :) Jag är stolt :) Ikväll ska vi äta god middag för att fira! 
 
Kolla in deras hemsida: Här 
 

IKEA

Johan har alltid retat mig för min kärlek till Ikea... Men jag tycker det är så kul att inreda och möblera och vart skulle man annars få samma stora utbud att välja mellan på samma affär? Allt blir så lättöverskådligt. Jag vet att inte alla deras möbler har jättebra kvalite men om man inte väljer det absolut billigaste får man mycket för pengarna tycker jag. Nu när vi ska köpa möbler som vi kanske bara ska ha ett år går Johan med på Ikea (hela jag ler när jag tänker på hur vi ska inreda för att få det hemtrevligt). Det blir även väldigt smidigt att kunna köpa allt vi behöver från soffa till glödlampa på samma affär, istället för att kuta runt på 10-20tals affärer.
 
Nu när vi valde att hyra en billig omöblerad lägenhet skulle vi kunna köpa möbler för nästan 40 000kr innan vi kom upp i samma pris som en möblerad lägenhet skulle kostat oss. På Ikea har jag plockat ihop allt vi behöver för ca 14000kr, och då får vi säng, madrass, soffa, bord, stolar, skrivbord, matta, lampor, bestick, sänglakan... ja allt! Till och med en liten julgran (50cm) att ha i december :) 
 
342 kg... Tur vi kommer hyra en bil! 
 
 
1 Kanadensisk dollar = 6,6kr 
 

Greek!

Idag har vi skrivit på papperna på lägenheten och inte gjort så mycket mer. Vi har handlat lite mat. 
 
Här i Calgary är alla galna i Grekland! vid food-courten är kön alltid längst till det grekiska snabbmatstället "opa", i mataffärerna är hyllan med grekisk yoghurt nästan större än hyllan med vanlig yoghurten, det finns flingor doppade i grekisk yoghurt och om man köper frozen yoghurt kan man t o m välja fryst grekisk yoghurt. Grekland är populärt med andra ord! 
 

Calgary by night

I lördagsskväll när vi väntade på bussen kom det förbi hur många personer som helst som hade med sig radiostyrda bilar! Dom körde runt med sina bilar som dom hade pimpat med coola ljus. När dom kom förbi oss frågade vi varför dom var ute och körde, till svar fick vi "det är en fin kväll, och snart kommer ju snön". Det var säkert hundra bilar och personer som gick förbi oss, både vuxna, gamla och barn. 
 
Väldigt dålig bild, det här var bland dom första som kom förbi sen kom det en hel hög med folk och bilar! 
 
:)
 
 

Lägenhet!

Lägenheten är vår! Idag skickade vi in vår ansökan och på eftermiddagen ringde dom och sa att den var godkänd. Känns så skönt att veta att vi inte måste ta in på något vandrarhem eller liknande efter 4 November. Lägenheten är väldigt fin. Det är trägolv (dom flesta har skitiga mjuka mattor), den har diskmaskin, den är stor och ljus. Den ligger på 12 våningen vilket jag tycker är ganska högt... Johan hade velat höst upp, på 37 våningen! Men det bästa med lägenheten måste vara priset och läget, det är den absolut billigaste vi hittat och så ligger den väldigt centralt! 
 
(en del ord är spegelvända för att vi vände bilden för att den skulle bli 
åt samma håll som vår lägenhet kommer vara) 
 
Efter att vi skickat in ansökan åkte vi till Ikea för att äta svensk mat och kolla in lite möbler. Ibörjan när vi kom hit letade vi efter möblerade lägenheter med det blev billigare att hyra en omöblerad och köpa egna möbler. På Ikea åt vi köttbullar, som inte alls var lika goda som hemma på Ikea, det var tråkigt. Som Johan sa "Om vi börjar få hemlängtan och vi åker hit och äter köttbullar och potatismos så försvinner nog hemlängtan ganska snabbt, och inte av en bra anledning då". 
 
 
Johan fick iaf god mjölk. Och vet ni, dom flesta tog köttbullar och pommes! 
 
 
 
 
 

Lördag

Idag har vi haft tur, skulle titta på en lägenhet, men det blev inte av... då gick vi till en hyresrättförening som vi kollat lite på. Där fick vi se en "bachelor"-lägenhet, mycket fin, väldigt centralt. Tjejen som visade den skickade sen vidare oss till en annan hyresrättsförening som låg två blocks bort. Där hade dom one bedrooms -lägenheter lediga och en för ett mycket bra pris just nu. Vi får se hur det blir men fin var den! 
 
Det fungerar inte att ladda upp bilder för tillfället. Imorgon får ni se vad man kan stöta på en lördagkväll i Calgary! :) 
 
 
 

Frozen yoghurt

Idag skulle vi kika på en lägenhet men hon som skulle visa den blev fast på sitt jobb... Så istället så köpte Johan en t-shirt och jag en frozen yoghurt, så gott! (Man fick inte ösa på bär och sånt själv som i Sthlm, men dom blandar den frysta yoghurten direkt med hallon, mycket fräscht och gott!)

Johan tyckte dock inte om det, han tyckte det smakade för surt... Men den ska ju vara  nyttig och sockerfri så det är väl därför :P 

Nu väntar jag på Johan som är på en intervju ;D! Sen ska vi hem och jag ska ladda ner idol. (Det finns en som lägger ut dom på piratebay, yeey!) 

Down Town

 
 
 
Det är en väldigt fin stad men när man är inne bland alla höghus är det mest skugga och husfasader som man ser. Man får gå ut från höghusen en bit ifrån för att se hur vackert det är. En rolig sak med downtown är att man kan gå inomhus nästan överallt. Dom har kopplat ihop höghusen med broar så att man kan gå från ena sidan av stan till den andra sidan. Mycket skönt när det är lite kallt ute! 
 

Här är en karta över +15 skywalken. 
 
 
 
 
 

Bilder från Thanksgiving Day

 
Canmore
 
Uppe vid sjöarna var det folk som klättrade med fin utsikt :) 
 
 
 
 
Johan är en duktig fotograf :D 
 
Det var i den här sjön som älgen "badade". Han var dock lite för långt bort för att det skulle fångas på bild.
 
 
 
Höst i Klippiga bergen
 
Tillbaka i Calgary, där dom flesta pyntar ordentligt inför Halloween! De här husen ligger några blocks från vår gata. Ser ni "killen" som försöker klättra upp på balkongen på det vita huset? Det är ju galet! Och en tre meter hög Hulk vid huset brevid. Det är spöken och skelett över allt. Tur man inte behöver gå ensam på kvällen. 
 
Imorgon har vi en händelserik dag framför oss, vi ska fara och titta på tre lägenheter :) 
 
 

Rocky Mountains!

Idag är det Thanksgiving = Det är som en söndag och de flesta arbetsplatser är stängda, alltså kan man knappt söka jobb. Så istället drog vi ut på äventyr. Imorse hyrde vi en bil, en fin röd toyota, vi lirkade oss ur Calgary och körde mot Canmore, som ligger vid klippiga bergen. Det tog ca en timme dit och var så vackert! Synd att det inte går att fånga på bild. Men mamma och pappa, Kristina och Tom, det var ungefär som i Dolomiterna, så då kan ni föreställa er :)
 
Johan med vår Toyota. Det kostade 500kr att hyra bilen 24h, det var med försäkring och typ allt. Och bussen till canmore skulle ha gått på 600kr och då hade vi inte ens tagit uss ut i naturen. Mycket värt!  
 
Vi gick först en liten "hike" upp till två klara sjöar, det skulle ta två timmar men för oss tog det en. Vi passerade även ett vattenfall. När vi Hikat klart tog vi vår röda lilla bil (vår bil var väldigt liten jämfört med alla andra bilar ute på vägarna) och körde upp i bergen på en mindre väg som gick i en dal, med en sjö, mellan klippiga bergen. Mycket fint! 
Johan med en äcklig juice efter hiken. 
 
Det finns väldigt mycket vilda djur i Kanada. Det kryllar av ekkorar här, idag såg vi en älg som badade och två andra djur vid vägen som ser ut som en blandning mellan en åsna och en ren... är det en hjort? Någon som vet? 
 

Sen finns det också mycket björn kring canmore! Vi såg tyvärr ingen björn, men vi såg varningstecken, och en avfart där man kunde spana efter grizzlybjörnar!? Lät läskigt.
 
 
 Efter vår runda på grusvägen inne i bergen åkte vi tillbaka till canmore och åt middag :) Finare bilder i nästa inlägg! 
 
 
 
 

Bio

Igårkväll var vi och kollade in biografen inför Hunger Games 2 och The Hobbit 2. Vi såg en film som hette Prisoners, den var lite läskig. På biografen finns både IMAX och massa andra coola visningar, den vi såg var dock vanlig film. Filmen kostade ca 80kr att se (jämfört med hemma 110kr) och sen har dom inget salt på sina popcorn! Som tur var fanns det små portionspåsar med salt så vi kunde salta dem. 
 
Idag är det thanksgiving och vi ska nog hyra en bil (om vi får tag på en) och köra iväg på äventyr! 
 
Man äter tydligen pumpapaj som efterätt på thanksgiving... undrar hur det smakar. Som i Harry Potter? :) 
 

Stort Större Störst

Allting här i Kanada är väldigt stort och väldigt mycket. Tex storpack av godis, höga hus, men också bilarna! Varannan bil man ser är i den här storleken...
 
 
Här är två bilder från parken som vi bor ganska nära :) I parken är det väldigt många hundägare! Och alla hundar springer lösa, dom varken skäller eller springer fram och nosar på andra hundar. Mycket väluppfostrade om man jämför med hundarna hemma.
 
 
Ni ser tornet längst till vänster i bild? Det var där uppe vi åt middag!
 
 
På måndag är det Thanks Giving här i Kanada och ikväll blir vi bjudna på thanks-giving-middag av dom vi hyr av. Det blir trevligt!
 
 
 

Kanada...

I mataffärerna finns inte så många vanliga chokladkakor, typ en snickers, en kitkat osv utan allting finns i STORPACK! Man köper inte bara en Mars utan man köper 70st. På den här prislappen står det till och med "back to school" på. 
 
Det finns plockgodis men... 
... alla sorter kostar olika mycket. Inte så smidigt. 
 
Och sen när man kommer till kassan så lastar man på så mycket som bara går på bandet för att sedan vänta på när kassörskan packar ner maten i påsarna. Kassörskan måste dessutom lyfta varorna från ena bandet sen till det andra då det finns ett stort glapp i mitten. Konstigt. Johan har iaf hittat en mjölk som smakar gott (säger han, jag har inte vågat smaka) 
 
Dom har söta skolbussar här. 
 
 

Johan 22

Igår fyllde Johan år! För att fira så åt vi middag på en resturang 200m upp i luften! Jag som är mycket höjdrädd tyckte det var rätt så obehagligt mest hela tiden men Johan som älskar höjder tyckte om det, och det var ju huvudsaken! Tog bara några bilder med mobilen, finare bilder kommer senare. 




Man kunde gå ut och ställa sig på ett genomskinligt golv... Till och med Johan blev yr då! Jag vågade mig aldrig ut. 

Ni ser alla höghus? Man får ont i nacken  när man försöker kolla upp på dom nerifrån, så höga är dom! 



Immigration

Vid immigration mötte vi en hård kille. Han frågade ut oss rejält. Vi hade kollat upp innan och mailat med Health Service of Alberta och dom sa att vi kunde få gratis sjukvård, så det enda vi behövde var en sjukförsäkring som räckte dagarna innan vi fick kanadensisk sjukförsäkring. Han i immigration-båset sa tydligt att inte Johans sjukförsäkring räckte då den bara räckte till årsskiftet. "Jag vill inte ha några invandrare i mitt land som stjäl min sjukvård" sa han. Min sjukförsäkring hade som tur var inga datum på sig... och efter lite övertalning gick han med på det. 
 
Johan fick alltså inte komma in i landet om han inte hade en sjukförsäkring. Så då fick vi ringa till Folksam. Blev ett dyrt samtal!! Men dom fixade en sjukförsäkring till Johan och mailade den direkt till oss. Mycket snällt. Efter det blev immigration-killen lite snällare, jag tror han förstod att vi var snälla svenskar och inte ville lura systemet och ta någon sjukvård från han. 
 
Sen fick vi äntligen åka hem till vårt rum och sova! 
 
Igår åkte vi ändå till stället där man fixade sjukvårdsförsäkring och vet ni vad... Det gick hur bra som helst! Vi fick gratis sjukförsäkring utan några problem!! Tji fick han! 
 

Resan hit

Flygresan gick väldigt bra ända till slutet... Vi flög från Arlanda till Island och när vi kom in över Island såg vi både glaciären och gejsrar. Det var ett häfligt landskap, såg ut som att hela landet var av stelnad lava. 
 
 
Sedan hade vi 1,5 timmars väntat på Island och passade på att gå på toa, eller på snyrtingar som det hette på islänska. Sen flög vi vidare mot Seattle. 7 timmar och 45 minuter. Det var en lång flygresa men man hade tv i stolen framför och då kunde man se på massvis med filmer och serier. Det underlättade väntan väldigt mycket, och det bästa var att dom hade mina två favoritserier! Glee och Hart of Dixie! Sen hade dom också filmer bla Moulin Rouge och Anastasia!! 
 
 
 
När vi flög in över Grönland kunde vi se isberg! Först trodde vi att det var båtar, haha, men sen såg tusentals isberg.
 
Dom små vita prickarna är Isberg som nog egentligen var väldigt stora. 
 
Men det kanske absolut bästa med detta flyg var nackkuddarna! Jag förstår inte att inte alla flyg har sånna. Först och främst så kunde man flytta stödet upp och ner vilket är väldigt viktigt för dom som är lite kortare (Annars kommer stödet precis i bakhuvudet och det gör att man måste skjuta fram hakan och man får jätteont i nacken). Sen kunde man också vika upp nackstödet på sidorna så att man kunde somna och inte falla ner med huvudet mot axeln. 
 
Johan med sitt nackstöd! Mycket glad! 
 
Från Seattle flög vi till Calgary med ett litet flyg, inte alls lika lyxigt som det tidigare planet. Och vid det här laget var vi vääldigt trötta! Vi hade varit vaken ca 24 timmar. Vi försökte vara vaken men somnade ganska snabbt på vägen till Calgary. När vi landade i Kanada väntade utfrågning vid Immigration och det var inte det roligaste... 
 
 
 
 
 

Seattle

Nu har vi kommit till Seattle och vi är trötta!!! I Sverige är klockan 05.00 och om en timme har vi varit vaken ca 24h. I Seattle är klockan bara 20.00 och vi ska försöka vara vaken minst 4 timmar till. Får skriva mer om resan sen när vi är pigga och framme i Kanada! 


Grönland 

Arlanda

Nu står vi på Arlanda och väntar på att få checka in våra väskor. Johan är på toa så jag håller koll på allt bagage! Ska bli spännande att åka via Island, hoppas vi kan se ut och se några gejsrar eller se vulkaner eller glaciären. Det hade varit coolt! 



7 Oktober

Idag börjar vårt äventyr!!

Fix å trix!

Fem dagar kvar!! Det känns fortfarande väldigt overkligt. Vi har ju vetat om att vi ska fara den 7 oktober länge och det har alltid känts så långt bort, som om det var en evighet kvar. Nu känns det lite som att evigheten håller på att ta slut. 
 
Igår var en händelserik dag. Vi håller på att packa ner det allra sista i lägenheten. Vi sålde vår soffa som inte arbetade med oss när den skulle ut ur lägenheten... Vårt TV-bord blev även det sålt och idag ska vi sälja Johans surroundljud och förhoppningsvis TV-bänken. Det ekar i vardagsrummet. 
 
Vi har också packat ner våra skidor och snowboard. Först ett varv med någon typ av skyddsplast och sedan fullt med bubbelplast runt dem! Flyggubbarna eller gummorna som slänger in våra skidor i flygplanet ska inte lyckas göra sönder dem :) 
 





Det kändes som att det var dagen innan julafton och vi satt och slog in dom sista paketen :) mysigt! 



RSS 2.0