Black Friday

Idag är det black friday. Dagen efter (amerikanska) thanks giving vilket betyder att det är jätterea i nästan alla butiker! Johan berättade att en gång såldes det ett playstation för 1kr! Det är galet. Jag åkte till den största gallerian och titta runt lite. Det var väldigt mycket folk och det var även väldigt mycket rea. De flesta affärer hade minst 20-30% rabatt på allt i butiken. Jag shoppade lite grann, men inget till mig, så ni får tyvärr inte se innehållet i påsarna ... än iaf ;) 
 
 

Friends and Family

Igår kväll var det friends and family night på MEC. Det betydde att dom hade öppet två timmar extra och släkt och vänner fick 35% rabatt på allting i butiken. Det är ganska bra rabatt... Dom bjöd också på plockmat och det var livemusik. Vi shoppade en hel del, två jackor till Mamma och Pappa och sedan skulle Johan ha massa skidutrustning (spade, probe, stavar m.m.) Mamma fick en gore tex pro jacka för ca 1600kr, i sverige hade den nog kostat 5000kr. Brabra! 
 
 
Just nu är Johan i vårt gym och tränar. Sedan ska vi äta lunch :) Hare! 
 
 

BLS -HCP

Basic life support - for health care providers. Idag har jag gått en hjärt- och lungräddning kurs för att få certifikat på att jag kan det. Nästan alla jobb inom vården här i Kanada kräver att man kan hjärt och lungräddning. Jag har egentligen redan lärt mig CPR på sjukgymnastprogrammet hemma i Sverige... men det vet ju inte kanadensarna om. 
 
Det var en 5 timmars kurs som innehöll föreläsning och praktisk träning på både vuxen-dockor och bebis-dockor. I slutet av kursen var det även ett praktiskt prov och ett skriftligt. Det praktiska gick till så att man var två och två och utförde hjärt och lungräddning i olika situationer. Det gick ganska bra för mig, det som jag hade svårast med var att räkna högt och tydligt på engelska under kompressionerna i ett snabbt tempo medan man var lite andfådd. När man kommer upp till 21,22,23 blev det lite sluddrigt ibland ;) Den skriftliga tentan var en muliple choice - tenta på 24 frågor där man var tvungen att ha minst 21 rätt. 
 
Jag klarade av både det praktiska och den skriftliga bra, vilken tur! :) En skillnad från Sverige var att dom inte lärde ut hur man gjorde CPR med bara munnen, här fick vi ha värsta masken och en sån här ballong som man trycker på för att ge luft till "patienten". Konstigt. Antar att dessa masker finns lättillgängligt på sjukhus osv. 
 
I alla fall, visst vet ni alla hur man utför hjärt och lungräddning? Vad man gör om man hittar en person som varken andas eller har puls? Faktiskt bra att veta då det kan rädda liv. Kolla in det här! 
 
 
Det finns lite andra riktlinjer när det gäller barn och spädbarn. Finns youtube-filmer för det också om man söker på HLR. Vad som också är bra att tänka på är vart det finns hjärtstartare. En hjärtstartare kopplar man till kroppen och den skickar automatisk stötar till hjärtat för att få igång det igen. Används tillsammans med vanlig HLR. Slår man på en hjärtstartare säger den exakt vad man ska göra, "koppla eletroder till kroppen genom att..." En hjärtstartare ska finnas på de flesta almänna platser och jag tycker man ska kolla upp vart den finns på sin egen arbetsplats, skola eller andra ställen där man ofta befinner sig. Så att man är beredd.    
 
 

Platt stad?

Innan vi flyttade hit fick vi höra hur platt det var i Calgary, idag har jag upplevt det motsatta! Ca 2km från vår lägenhet finns en trappa. En låång trappa! Att springa upp för den tog dryga minuten, jag sprang fem gånger (sista gången liknande mer att gå) och mina ben var helt döda efteråt. Bra träningspass!
 
 
 
 
 
Utsikten när man väl var uppe :) Fint att se solen gå ner bakom klippiga bergen!
 
 
 

Catching Fire

Underbart bra film. Både jag och Johan tyckte filmen var väldigt, väldigt bra! Den var helt klart obehaglig, ungefär som första filmen, men oj vad bra. Nu vill man bara se sista delen! Jag har läst ungefär halva första boken, jag måste nog läsa klart serien... Är för nyfiken, vill veta hur det slutar!
 
Att se den i IMAX var häftligt. Det var en stor skärm!! Man kunde luta tillbaka stolarna för att man skulle kunna titta högre upp. Det märktes dock att stolarna var till för lite fetare kanadensare... Jag kunde inte få min stol att stanna bakåtlutad, den åkte hela tiden tillbaka för att jag inte la tillräckligt med vikt bakåt. Jag kunde inte heller trycka ifrån med benen då jag inte nådde ner till golvet om stolen var bakåtlutad. Jag har lite ont i nacken nu efteråt, men det var det värt. Johan fick sig ett gott skratt iaf.  
 
 
Se den! 
 

Mr Johan Krosman!

Igår skulle ju johans splitboard kommit... men dom på FedEx har klantat sig två dagar i rad. I vårat hus, nere vid ingången måste man ha nyckel/tagg för att komma in till lobbyn. Om man inte har nyckel finns en liten skärm där man kan bläddra fram ett namn på den man ska besöka eller tex lämna post till, vid namnet står det en kod. Slår man in koden ringer det till vår telefon och vi kan då släppa in den som står där nere. Istället för att knappa in den koden har FedEx  slagit in vårat lägenhetsnummer och då trott att vi inte varit hemma, tre gånger. Tokigt värre. Och inte nog med det, i den lilla skärmen där nere där det ska det stå Korsman J, Roennlund S, har det fram tills nu stått Krosman J, Roennlund S. Tur vi märkte det och kunde säga till.
 
Idag har jag både bakat snickersrutor och gjort biffar, fyllda med ädelost, och klyftpotatis. Kände mig väldigt nöjd när Johan kom in genom dörren och maten nästan stod på bordet. Fick dock inte känna mig nöjd så länge då Johan absolut inte tycker om ädelost (tydligen)... så så gick det med den fredagsmiddagen. Men det blev många matlådor till mig i alla fall :)
 
Jag förstår Johan när jag ser den här bilden, men det var faktiskt jättegott tyckte jag!
 
En sak som kommit fram med posten i alla fall var ett paket till mig från moster Emma!
Tack!!! Ni får se senare vad som fanns i...
 
Imorgon är det en händelserik dag. Det är vinterstudion och längdpremiär! Jag vet inte riktigt hur jag ska göra... ska jag gå upp mitt i natten för att se det live? Eller ska jag se det efteråt? Och senare på kvällen ska Jag och Johan se på Catching Fire (Hungergames 2) i IMAX-version. Det blir häftigt. Jag har aldrig sett en film i IMAX.
 
Hare bra!
 
 
 
 
 

Marabou

Idag har det varit lite varmare så jag tog en kort löptur. Det blåste lite grann så jag fick himla ont i öronen! Johan jobbar och idag kommer troligen hans nybeställda splitboard. För er som inte vet så är en splitboard en snowboard som man kan dela på mitten och använda som turskidor för att skida upp på fjället, dit inte liften går, för att sedan sätta ihop "skidorna" igen och åka snowboard ner. Johan fick ett overkligt bra pris på den då han hade rabatt från jobbet. Så här ser den ut: 
 
 
I sverige kostar bara brädan ca 10 000kr, det var inte ens i närheten av vad Johan betalade för allt, bindningar, skins, skor, m.m. Han har det bra han ;) 
 
För mig blire desertmästarna och marabou nu :) Hejs! 
 

Paket!

Idag fick jag ett födelsedagspaket som färdats långt! Tack mamma, pappa, Elina och Tua! :D
 
 
Lösviktsgodis, marabou en gyllene kvick och massa fina bilder! :D
 
 
 
 
 
 
Tack så jättemycket!! :D Ikväll mumsar vi på lösviktsgodis och ser på serier. En bra kväll!  
 
 
 

Windchill -25

Med vinden känns det som -25 grader ute idag :) Tror vi tar en inne-dag idag.
 
Igår köpte vi en "chokladkaka" som såg ut som en apelsin. Man bröt små klyftor av den för att ta en bit. Väldigt god ;D haha
 
 
 

Kyligt!

Idag blev det tjocktröja och tjocksockar, -17 visar termometern på :) Jag har glömt att visa min fina nyckelring, Johan har också en som det står Canada på men den har han med sig på jobbet just nu. 
 
 
 
En rund cocacola! Som en julkula :)
 
 
 
 
 
 

Anonine

Idag har jag gjort ett bra köp! Jag har köpt tjänsten Anonine, en VPA-tjänst som gör att vi kan se på svensk tv fast vi är i Kanada. Inte riktig svensk tv men så som svt play och tv4 play. Jag kan nu se idol, hela sverige bakar och framförallt kommande vinterstudion för 30kr/månad! Nästa helg är det premiär och jag längtar, och inte nog med att det är premiär så ska även Elina åka så det kommer vara extra spännande :) 
 
Ikväll laddade jag upp med det här klippet: http://www.svt.se/sport/karlsson-summerar-vintersasongen - Ett måste att se :)! 
 
Hare bra! 
 
 

Snöstorm

Idag har vi vaknat upp av att det blåser och snöar en massa! Vi väntar ca 10-15cm snö idag enligt nyheterna. Just nu snöar det i sidled för att det blåser så mycket. Man hör hur vinden viner mellan husen. Kul med snö, jobbigt med vinden! 
 
Idag har Johans jobb en snö-fest för att fira in vintern, det var ju passande, tror dock inte det blir nå grilla marshmallows ute för barnen i det här vädret... :/ jag ska gå dit och lyssna på lavin-föreläsning och titta runt lite :) 
 
 

Disney Prinsessa

Igår hittade jag en jobbanonns om att vara disney prinsessa! Hur kul hade inte det varit? En sjungande disney prinsessa. Det lät som ett perfekt jobb för mig! Jag har alltid haft en dröm om att få sjunga i en disney-film!! ... man behövde dock ha en bil och det har inte jag, annars hade det varit perfekt! 
 
 

Push button for heat!

Idag är det stora jobb-sökar-dagen för mig. Det har kommit ut massvis med jobb. Hurra :) 
 
 
Till något helt annat. En smart sak dom har här i Calgary, som dom borde ha i umeå också, är infravärme i busshållplatserna! Mycket skönt när det är kallt och man står och väntar på en buss som är försenad! 
 
 
 
 
 

Lazy day

Idag har vi tittat in ett stort köpcenter som vi inte varit på ännu. Där köpte vi tvättmedel och senare idag tvättade vi vår första tvätt! Det kostar 3-4 dollar att tvätta en tvätt och torktumla den. Man betalar med ett litet kort som man laddar upp med pengar. Man bokar inte hela tvättstugan utan det finns ca 15 tvättmaskiner och torktumlare där :) Glömde dock ta bild där nere, sorry mamma... Det blir nästa gång! 
 
På denna gallerian fanns också frozen yoghurt <3. Här fick man plocka frukt, bär, godisar, brownies själva och så betalade man per hg. Det gillar jag bättre :) Mycket gott!! 
 
 

Remembrance Day

Idag är det Remembrance Day här i Canada och det är som en söndag, och en väldigt betydelsefull dag har vi märkt. I ca två veckor har folk gått omkring med röda blommor ute på jackan, ungefär som rosa bandet, för att hedra och minnas Kanadensiska soldater. Vi åkte, dagen till ära, till krigsmuseet som finns här i Calgary för att lära oss lite om Kanadas krigs-historia. Johan tyckte det var väldigt intressant och kunde inte sluta titta på gamla vapen, flygplan och båtar medan jag blev lite less efter ca en timme. Visst tycker jag att det är intressant men jag har inte behovet att behöva veta allt som någonsin har hänt... och jag tycker inte gamla vapen är vackra att titta på. ;) Men det var trevligt!  
 
 
 
Museet var stort och det fanns mycket att titta på! Det var väldigt välgjort, ungefär som krigsmuseet i London. Har dock bara två bilder att bjuda på ;)  
 
 

Grattis Mamma!

Idag fyller min mamma år! och så är det farsdag! Grattis grattis!! Jag saknar att vara samlad hela släkten och fira... men det kommer ju fler år. Idag händer inte så mycket. Johan ska snart till jobbet och jag vet inte riktigt vad jag ska hitta på. :) Idag är det ca -10 grader här. Härligt! 
 
 
 

Calgary Zoo

 
Vita, stora bergsgetter! 
 
Lägg märke till hur bocken ler med tänderna! Han gör allt för att bli snygg på bild :)
 
Han hade verkligen stora horn! 
 
En puma :) Ser nästan ut som en liten katt, men var mer i lejon-storlek! 
 
Rockhopper-pingvin. Johans favorit. De kunde simma nere i vattnet och sen hopp-flyga upp på land igen och ställa sig direkt på fötterna. 
 
Lägg märke till hur vattendropparna ligger utanpå pälsen. Det är som om pingvinen hade gore-tex! 
 
 
Pingvinerna var så roliga att titta på! Dessa kungspingviner gick tillsammans fram och tillbaka på ett led hela tiden. Man kunde också se dom simma under vattnet, och dom simmade sjukt fort! Det fanns lite olika sorters pingviner där men de umgicks inte med andra arter. Dom höll ihop art för art, fast dom var i samma "akvarium". 
 
Den enda björnbilden vi fick... Vi såg grizzlybjörnen man han låg mest och sov bakom en sten och ville inte gå upp och röra på sig. Det var även så mycket stängsel runt han, pga säkerhetssjäl, så det gick inte att få någon bild på han. Grizzlybjörnen var så söt där han låg och sov, han såg verkligen ut som en gosig nallebjörn! -lurigt värre då dom är rätt så farliga... Svartbjörnen hade gått och gömt sig så han fick vi aldrig se tyvärr. 
 
Dom hade många fler djur än vad vi fick på bild, massa renar (en ren hade nästan 40 taggar!), hjortar, fåglar, en snövit uggla (Hedvig!!), myskoxe m.m. Det blev en perfekt dag :) 
 
 
 
 

7 November

Idag är det min födelsedag och jag fick bestämma vad vi skulle göra! Jag ville åka till Calgary Zoo. På zoot fanns pingvinger, grizzlybjörnar och svartbjörnar. De har även många afrikanska djur men efter att calgary drabbades av en översvämmning i somras så var den afrikanska delen stängd. Men det var jätteroligt där ändå! Både pingvingerna och björnarna ser så roliga ut!!
 
Gigantiska horn! 
 
Efter vi tittat på pingvinerna och de djur som finns vilda i Kanada åkte vi till det största shoppingcentret, chinook, och köpte fördelsedagspresent till mig från mormor nelly :). 
 
Fina saker från Victoria Secrets och bok nummer två i min nya favoritserie - Pretty Little Liars. (Har snart läst ut bok nr 1 och jag köpte den bara för någon dag sedan). Tack Mormor!  
 
Om en liten stund ska vi ut och äta middag. Tack för alla gratulationer! Hare bra! 
 
(Det kommer fler bilder från Calgary Zoo senare) 
 
 

Calgary

 
 
Här har vi Calgary. Klicka på bilden för att se större och bättre kvalla. Bilden är väldigt vacker, så snygg så att någon tom kan vilja sno den, därav Johans namn på den. Jag har tur som lever med en sån duktig fotograf :) tänker på alla tillfällen i vårt liv där vi kommer kunna spara ner så många minnen i så fina bilder! Som sagt, jag har tur! :) 
 
Vi bor i huset som är allra längst till höger på bild. Vårt hus har 37 våningar och ser pyttelitet ut jämfört med de högsta husen. Det är galet. 
 

Juletid!

Här har det sålts så mycket halloween-prylar de veckor som vi har varit här. I vartenda skyltfönster har det varit minst en pumpa... Dagen efter halloween var alla pumpor och häxor som bortblåsta, och istället var allting ersatt med massor av julpynt!

Nu är det julpynt i alla affärer! :) haha.

Night lights

Ikväll gick vi ut på ett mysigt äventyr. Nu har kylan kommit, ca -10 grader här, så vi klädde på oss rejält och gick 1,5km till andra sidan älven för att titta på alla höga hus :) Det var väldigt vackert. Det kommer fina bilder senare, men tills dess får ni en mobilbild... 
 
 
Hare bra! (och på tal om hare, medan Johan stog och fotade såg jag tre harar! Eller kaniner, dom var jättefina och inte alls rädda :)) 
 

Delivery!

Ikväll gjorde vi något som jag bara sett i fimer! Vi beställde delivery Pizza från pizzahut. Det kändes sjukt lyxigt att få maten hemlevererad, det var inte ens dyrt! Det kostade 3 dollar extra att få pizzan levererad, 3 dollar är inte ens 20kr. Bara bussbiljetten fram och tillbaka från pizzahut hade kostat oss 12 dollar. Inte illa. Så nu är vi väldigt mätta och belåtna. 
 
Det bästa var att man kunde beställa direkt via internet, behövde inte ens ringa! Farligt enkelt...
 
 

Creme fraiche

Här i Kanada är creme fraiche tydligen en delikatessvara. En mycket fin matlagningsprodukt som kostar mycket. Igår skulle vi (jag) laga tacopaj och då ville jag ha creme fraiche. Jag hade googlat så jag visste att det fanns men när vi var på mataffären, safeway, så hittade vi det inte. Vi frågade en tjej och hon visste inte ens vad det var för något. Istället köpte vi sour creme. Sour creme kändes ungefär som gräddfil, någon som vet vad sour creme är för något? 
 
Får se om jag kan hitta creme fraiche någonstans, läste att man kunde göra egen... jag skulle ju vilja ha norrmejeriers creme fraiche i olika smaker! Till tacopajen ska det egentligen vara mexican chili -smak men nu fick jag blanda med någon texmexkrydda, blev inte riktigt lika gott. 
 
Kött och köttfärs är väldigt billigt här. Vi betalade knappt 4 dollar för köttfärsen och det är ca 25kr. Där ser ni också hur yoghurtförpackningarna ser ut, dom går åt snabbt... 
 

Fuskbygge

Vår lägenhet är helt nymålad. Det luktar fortfarande lite färg här. Första dagen vi bodde här märkte vi att toadörren inte gick att stänga, dels för att den nog satt lite snett och för att dom målat på ett tjockt lager färg. Dagen efter kom en kille upp hit med verktygslåda och skulle fixa saken. Istället för att kolla gångjärnen så börjar han raspa/fila på dörren. Han filade och filade, tror till och med att han sågade på sidan av dörren ett tag, till slut gick dörren att stänga. Han målade över raspningen lite snabbt och gick sedan iväg. Nu ser dörren ut så här:
 
Det är raspmärken upp längs med hela dörren, vi bryr oss inte så mycket, men det hade ju varit så mycket enklare att bara fixa problemet från grunden. Skruva ner dörren, byta gångjärn och få dörren att passa igen utan att fila sönder den. 
 
Det är en väldigt fin lägenhet men man märker att det inte är samma kvalitet som i sverige. :) 
 
 

Trick or Treat

Idag är det riktiga Halloween och vi har sett många som klätt ut sig. I hissen upp till lägenheten mötte vi en häst! Ikväll har vi ätit en god hej då-middag hos Lisa och Stephen, det var väldigt trevligt. Vi fick köttbullar och pasta som nästan smakade som hemma.
 
 
En bild på Lisa och Stephen, de har underlättat vår flytt så mycket! Vi hade tur som hamnade hos dom :) 
 
Nu har vi även internet i lägenheten och på mobilerna! Vi har alltså nya simkort och kan inte ta emot sms eller telefonsamtal på våra svenska nummer. Men viber och snapchat fungerar som vanligt :) Så om man vill smsa, skaffa Viber! (Viber är alltså en app till telefonen som gör att man kan smsa och ringa gratis via internet, finns till iphone och andra smartphones, om någon inte visste det :)) 
 
RSS 2.0